Studiedag: Van historie naar hedonisme
_w630.png)
Inhoud
Wijn is een dankbaar onderwerp om over te filosoferen. De klassieke oudheid, rijk aan prominente denkers, biedt genoeg mogelijkheden daartoe. Van de oorsprong van de wijn, via de zegetocht van de godendrank door de mediterrane wereld, de vormen van transport, de techniek van het wijn maken en de smaak, tot het oordeel van grote schrijvers over (matig) wijngebruik. Kortom: meer dan genoeg stof om over te praten.
Wijn werd bij vele drinkgelagen gedronken, zowel tijdens beschaafde diners en symposia als bij braspartijen waar alles geoorloofd was en sommige deelnemers diep in de nacht niet meer wisten hoe ze thuis moesten komen. Enkele befaamde of beruchte drinkers krijgen speciale aandacht. We zien ook hoe leden van de elite, het gewone volk, vrouwen, barbaren en soldaten omgingen met wijn en zich, vaak tevergeefs, wapenden tegen de grote verleidingen.
In de ochtend behandelt classicus Fik Meijer de praktische kanten van de rijke wijncultuur van de Grieken en Romeinen, waarbij de oude wijnschrijvers aan bod komen. Na de lunch gaat u met filosoof Jacqueline Duurland ervaren hoe de wijncultuur in het denken doordringt en aan het filosoferen zet. Zij laat zien hoe Plato, Aristoteles, Seneca en andere denkers en schrijvers adviezen gaven die nog weinig van hun zeggingskracht hebben verloren. Zo komen de vele facetten van wijn aan de orde. Van godendrank tot roesbrenger, en van troostverschaffer tot prestigeobject.
Een wijnproeverij vormt de passende afronding van deze cursusdag.
Praktische informatie
Datum: zaterdag 14 oktober 2023
Tijd: 10.00-17.00 uur
Kosten: €125,- per persoon (inclusief koffie/thee, lunch, wijnproeverij)
Uiterste aanmelddatum: 8 oktober 2023
Inschrijven via: HOVO Amsterdam