Ruim 13,5 miljoen Nederlandse burgers mogen stemmen voor de waterschappen. Dat klinkt als een democratisch feestje. Maar is het dat wel? Het gaat hier om het onbekendste bestuur in Nederland. Meer dan de jaarlijkse belastingaanslag merkt men er niet van. En lang niet iedereen gaat hiervoor naar de stembus.
Dit boek biedt voor het eerst grondig inzicht in de democratie van waterschappen. Het laat zien hoe burgers invloed hierop kunnen uitoefenen. Naast belangengroepen van boeren, bedrijven en natuurterreinen, mogen alle inwoners via verkiezingen vertegenwoordigers in het algemeen bestuur van een waterschap aanwijzen. Daarnaast kunnen zij zich laten horen in de uitvoeringspraktijk, zoals bij de versterking van dijken. Maar hoe klinkt de stem van de burger daadwerkelijk door in de besluitvorming en de uitvoering van de waterschappen?
Waterschappen is een vervolg op de eerder verschenen boeken Provinciale politiek en De gemeenteraad, zodat iedereen nu kan weten hoe de democratie werkt in provincies, gemeenten en waterschappen.
Hans Vollaard is universitair hoofddocent politicologie aan de Universiteit Utrecht en was onder meer codirecteur van het Kiezersonderzoek in provincies en waterschappen in 2020 en het Lokaal Kiezersonderzoek 2022. Harmen Binnema is universitair docent Bestuur en Beleid aan de Universiteit Utrecht en publiceerde over burgerparticipatie, democratische vernieuwing en lokale politiek.