'Fascist' is nog altijd een populair scheldwoord. Maar wat was het fascisme eigenlijk, en waarom werden mensen erdoor aangetrokken?
Fascisme bood idealen
Miljoenen Europeanen geloofden in de vorige eeuw heilig in het fascisme. Deze nieuwe, revolutionair-utopische ideologie en massabeweging bood zijn geestdriftige aanhangers grootse idealen om voor te leven, te sterven en te doden. Het fascisme beloofde een nieuwe samenleving, een nieuwe cultuur en zelfs een nieuwe mens.
De geschiedenis van de twintigste eeuw kan onmogelijk begrepen worden zonder de ideologie van het fascisme en de oorsprong ervan te bestuderen.
Geworteld in onze cultuur
Deze historische zoektocht levert in Wat is fascisme? een caleidoscopisch mozaïek op van fascinerende verhalen. Revolutionaire syndicalisten, avantgardistische kunstenaars, verkondigers van Arische ‘god-mensen’, sociaaldarwinisten, schuimbekkende antisemieten, de populairste Weense burgemeester ooit en bekende filosofen en staatlieden passeren de revue. Duidelijk wordt dat het fascisme geen bedrijfsongeval in de Europese geschiedenis was. Het blijkt dieper in onze cultuur en geschiedenis geworteld te zijn dan we eigenlijk zouden willen weten.
Stichting Democratie en Media
De auteur ontving voor het schrijven van dit boek een financiele bijdrage van Stichting Democratie en Media.
Op 29 april recenseerde Marcel Hulspas het boek Wat is fascisme? in de Volkskrant. Hij waardeerde het boek met vier sterren en schreef: ‘Wat is fascisme? is een indrukwekkend boek, dat duidelijk maakt dat deze leer geen historisch bedrijfsongeval was en ook geen irrationele uitbarsting die zich elk moment kan herhalen.’
Gastrecensent David Barnouw besprak op zaterdag 6 mei Wat is fascisme? in de Nieuwsshow op radio 1. Hij koos het boek vooraf tot één van zijn vier aanraders van oorlogsboeken die je gelezen moet hebben en noemde het in de uitzending: ‘Een echt mooi, goed overzicht.’
Op zondag 7 mei werd Robin te Slaa in OVT uitgebreid geïnterviewd over zijn boek Wat is fascisme?. Luister het interview hier terug.
Arnold Heumakers recenseerde op 26 mei Wat is fascisme? in NRC Handelsblad. Hij schreef: ‘Historisch inzicht is een spaarzaam goed. Daarom mogen we blij zijn met een boek als Wat is fascisme? Oorsprong en ideologie van historicus Robin te Slaa.’
Op 31 mei stond een uitvoerig interview met Robin te Slaa in de boekenbijlage van de Belgische krant De Morgen. Het boek werd met vier-en-een halve-ster gewaardeerd.
In het weekend van 3 en 4 juni stond er kort signalement van Wat is fascisme? in Trouw.
Recensent Willem Bouman besprak op vrijdag 16 juni Wat is fascisme? in Het Nederlands Dagblad. Hij omschreef het boek als eigenzinnig, actueel, diepgravend en veelomvattend.
In het juli-augustus-nummer van het Historisch Nieuwsblad staat een kort interview met Robin te Slaa in de rubriek ‘Drie vragen aan’.
In het najaarsnummer van het Vlaams-Nederlands cultureel tijdschrift Ons Erfdeel omschrijft recensent Nico van Campenhout Wat is fascisme? als ‘een sterk onderbouwd en diepgravend overzichtswerk’ en een ‘uitstekende en aanbevelenswaardige historische synthese’.
Op 2 september werd Robin te Slaa in het Belgische radioprogramma Interne Keuken geïnterviewd over zijn boek Wat is fascisme? Luister hier het interview terug
De presentator Koen Fillet (Radio 1) noemde begin 2018 tegenover Humo Wat is fascisme? als een van beste drie boeken van 2017.
In het maart-nummer van het wetenschap- en technologietijdschrift Kijk staat een uitgebreid interview met Robin te Slaa over fascisme.