In memoriam Ed van Thijn (1934-2021)
_w630.png)
Ed van Thijn werd op 16 augustus 1934 in Amsterdam geboren. Zijn levensloop is voor een groot deel bepaald door zijn Joodse achtergrond. Tijdens de Duitse bezetting ontkwam hij als kind met zijn moeder uit Kamp Westerbork, waarna hij op maar liefst achttien verschillende adressen zat ondergedoken, alvorens in de Hongerwinter opnieuw in Westerbork te worden geïnterneerd.
Na de oorlog studeerde Van Thijn politicologie en sociale wetenschappen. Hij werd actief in de Partij van de Arbeid en kreeg nationale bekendheid als Tweede Kamerlid, fractievoorzitter, minister van Binnenlandse Zaken en burgemeester van Amsterdam. In die rol was hij van 1983 tot en met 1994 de langstzittende burgemeester van de hoofdstad na de Tweede Wereldoorlog. In 1994 is hij na zijn burgemeesterschap benoemd tot Grootofficier in de Orde van Oranje-Nassau en kreeg Van Thijn de Gouden Medaille van de Stad Amsterdam.
Ed van Thijn. Leven als opdracht
Ed van Thijn publiceerde vele boeken en essays in zijn bijna zestigjarige loopbaan als politicus en burgemeester. In 2018 schreef Willem van Bennekom een kritisch en indringend portret over Ed van Thijn: Ed van Thijn. Leven als opdracht. Het boek kwam tot stand aan de hand van niet eerder gepubliceerde documenten en tientallen gesprekken met Van Thijn en anderen, onder wie Hedy d'Ancona en Wim Kok.