Neoliberalisme bij Arminius
_w630.png)
In Neoliberalisme. Een Nederlandse geschiedenis prikken onderzoekers de mythe door van neoliberalisme als Amerikaans importproduct uit de jaren tachtig. Het marktdenken landde al veel eerder in Nederland en is veel nauwer verweven met onze instituties. Ze tonen een verborgen verleden waarin na de Tweede Wereldoorlog politici, ambtenaren en wetenschappers in stilte hun neoliberalisme aan de man brachten en het plaatsten in het hart van de Nederlandse politiek. Hoe Nederlands is neoliberalisme? Kunnen we nog een Nederland inrichten zonder het marktdenken?
Over de sprekers
Merijn Oudenampsen (1979) is politicoloog en socioloog. Hij is Marie Curie fellow aan de Université Libre de Bruxelles. Met Bram Mellink schreef hij Neoliberalisme dat in 2022 verscheen bij uitgeverij Boom. Zijn proefschrift De conservatieve revolte (Vantilt, 2018) gaat over de ideeën achter de Fortuynrevolte. Hij werkt op dit moment aan een Engelse monografie over de opkomst van het neoliberalisme in Nederland.
Bram Mellink (1985) is historicus. Hij werkt als universitair docent Nederlandse Geschiedenis aan de Universiteit van Amsterdam. Met Merijn Oudenampsen schreef hij Neoliberalisme. In 2013 promoveerde hij op het proefschrift Worden zoals wij. Onderwijs en de opkomst van de geïndividualiseerde samenleving sinds 1945.
Naomi Woltring (1984) is historicus. Zij promoveert aan de Universiteit Utrecht. Haar proefschrift gaat over de invloed van neoliberalisme op de hervormingen in de Nederlandse verzorgingsstaat in de jaren negentig. Ze werkte nauw samen met Bram Mellink en Merijn Oudenampsen bij het schrijven van hun boek Neoliberalisme. In haar onderzoek kijkt zij vooral naar marktwerking, sociale zekerheid en volkshuisvesting.
Marianne Klerk (1985) is maatschappijhistoricus. Zij onderzoekt de stad en de inwoners die haar maken. Ze promoveerde aan de Erasmus Universiteit waarna ze vertrok naar de University of Oxford. Nu maakt ze programma’s, publiceert over stadscultuur, is senior lecturer aan Erasmus University College en fellow bij Debatpodium Arminius.
Praktische informatie
Datum: donderdag 9 februari 2023
Tijd: 20:00 uur
Entree: € 7,50, studenten en Rotterdampas € 5,00