Culturele veldslagen met Gijs van Oenen
_w630.png)
In zijn nieuwe boek Culturele veldslagen beschrijft Gijs van Oenen hoe de zogenaamde culture wars enerzijds voortvloeien uit vernieuwende ideeën binnen het marxisme over het belang van cultuur, en anderzijds worden aangedreven door radicale inzichten uit de Franse filosofie over taal, waanzin en seksualiteit. Deze inzichten, van met name Derrida en Foucault, hebben in de afgelopen halve eeuw ingrijpende gevolgen gehad voor ons denken en doen in kwesties als multiculturalisme, etniciteit, zwart bewustzijn, postkolonialisme, gender, seksualiteit en heteronormativiteit.
Over de sprekers
Gijs van Oenen is universitair hoofddocent filosofie aan de Erasmus Universiteit Rotterdam. Eerder verscheen van zijn hand Overspannen democratie (2018). Daarnaast is hij een van de auteurs van de filosofiemethode Durf te denken!
Meer sprekers worden spoedig bekendgemaakt.
Karin Amatmoekrim is schrijver en letterkundige. Ze publiceerde zes romans, een bundel korte verhalen en talloze essays. Amatmoekrim is correspondent Verzwegen Geschiedenis bij De Correspondent en vaste columnist van NRC Handelsblad. Op dit moment werkt ze aan de grote geschiedenis van Suriname en rondt ze haar boek In wat voor land leef ik eigenlijk af, de biografie van Anil Ramdas waarop ze in februari 2023 hoopt te promoveren aan Leiden Universiteit.
Ronald van Raak is hoogleraar Erasmiaanse waarden aan de Erasmus Universiteit. Hij doet onderzoek naar de terugkeer van de waardendiscussie in het publieke domein, in het bijzonder op de universiteiten. Daarnaast is hij columnist en recensent. Van 2006 tot 2021 was Van Raak lid van de Tweede Kamer, voor de SP. Recent verschenen van zijn hand Stel een daad. Een kleine geschiedenis van de SP 1972-1999 (2021) en Denken op de dijken. Het Nederland van de filosofen (2020).
Tamar de Waal (moderator) is rechtsfilosoof, universitair docent en directeur van de Amsterdam Honours College of Law aan de Amsterdam Law School (Universiteit van Amsterdam). Daarnaast is ze voorzitter van Stichting Civic en columnist voor De Groene Amsterdammer. In juni 2021 verscheen haar boek Integration Requirements for Immigrants in Europe (Hart Publishing, Bloomsbury). Voor haar proefschrift Conditional Belonging (2017) won zij in 2019 de tweejaarlijkse VWR-dissertatieprijs voor de beste dissertatie in de rechtsfilosofie in Nederland en België.
Praktische informatie