Biografie Johannes Willebrands op longlist Nederlandse Biografieprijs
_w630.png)
Over Johannes Willebrands
Het verhaal van Johannes Willebrands is dat van een Nederlander die tijdens de Koude Oorlog doordrong tot ver achter het IJzeren Gordijn, vertegenwoordigers van Moskou ontmoette en in de achterkamers van de Cubaanse rakettencrisis verzeild geraakte. Van iemand die Oekraïense leiders uit de Goelag wist te krijgen en mede de hand had in de Vaticaanse diplomatie die in 1989 de Berlijnse Muur deed vallen.
Een leven in gesprek is een onvermoed stuk wereldgeschiedenis, want het belicht hoe sinds mensenheugenis gescheiden gemeenschappen de verkettering achterlieten en weer rond de tafel kwamen. Dankzij Willebrands’ bemoeienissen sprak het Vaticaan voor het in vijf eeuwen met de anglicaanse leiders in Canterbury, na tien eeuwen met de orthodoxe patriarch van Constantinopel, na vijftien eeuwen met de Koptische kerk in Egypte, en dan hebben we het nog niet over de dialoog met leiders in Moskou, Armenië en Syrië, met de oud-katholieke kerk en de protestantse wereld.
De biografie weekt het beeld van deze Noord-Hollander los uit het nationale blikveld en zet hem neer als een man van mondiaal formaat. Iemand die de wereldkerk en daarmee de wereld wist te veranderen, met weinig meer dan geduld, tact en diplomatieke luisterbereidheid. Alleen al hierom is dit verhaal actueler dan ooit.
Over de Nederlandse Biografieprijs
De Nederlandse Biografieprijs is een tweejaarlijkse prijs toegekend aan de beste Nederlandstalige Biografie die in twee voorafgaande jaren bij een Nederlandse of Vlaamse uitgeverij is verschenen. De prijs wordt uitgeloofd aan het door de jury als beste beoordeelde ingezonden biografisch boek. In 2020 won Remieg Aerts deze prijs met Thorbecke wil het. Biografie van een staatsman. De shortlist (5 titels) zal eind september gepubliceerd worden en op 31 oktober 2022 wordt de winnende biografie bekendgemaakt.
De volledige longlist
- R. van den Berg – Gedreven buitenstaander. J.H. van ’t Hoff, de eerste Nobelprijswinnaar voor scheikunde
- Annette Faber – Elise van Calcar (1822-1904). Een gedreven en begeesterd leven
- Lieneke Frerichs – Nescio, leven en werk van J.F.H. Grönloh
- Bert Govaerts – Dubbelman. Een biografie van Marnix Gijsen & Jan-Albert Goris, 1899-1984
- Margriet van der Heijden – Denken is verrukkelijk. Het leven van Tatiana Afanassjewa en Paul Ehrenfest
- Karim Schelkens – Johannes Willebrands. Een leven in gesprek
- Pieter Sijpersma – Hans Wiegel. De Biografie
- René van Stipriaan – De zwijger. Het leven van Willem van Oranje
- Aleid Truijens – Leven in de verbeelding. Hella S. Haasse 1918-2011
- Jolande Withuis – Geen tijd verliezen. Jeanne Bieruma Oosting 1898-1994