Top tien bestverkochte boeken van 2021

Denker des Vaderlands Paul van Tongeren is iemand aan wie je eindeloos vragen wilt blijven stellen. Zijn antwoorden zetten je onbevangen aan het denken. Van Tongeren is een ideale gespreksgenoot: uitdagend, meeslepend en altijd goed te volgen.
Journalist Marc van Dijk reisde met hem mee naar Kreta, waar de filosoof een cursus gaf over geluk bij Aristoteles. Hij interviewde Van Tongeren over filosofie, geloof, verwondering en dankbaarheid. Hoe kan de 21ste-eeuwse mens leven, verdeeld tussen de orde van Aristoteles en de chaos van Nietzsche? Een reisverslag gewijd aan het geluk, de leegte en het wonder.

Van veel drogredenen heb je vast weleens gehoord, maar hoe herken je ze in het echt? En belangrijker: hoe verweer je je ertegen? In Drogredenen onderzoekt Paula Steenwinkel de grens tussen redelijk redeneren en discussietrucs. Ze geeft een helder overzicht van de meest voorkomende drogredenen, legt uit wat ze inhouden en waarom ze werken, geeft voorbeelden uit de praktijk en laat zien hoe je ze onschadelijk maakt. Elke drogreden wordt geïllustreerd met een cartoon van Fokke & Sukke.

In Doodgewone vrienden onderwerpt filosoof Paul van Tongeren het thema vriendschap aan een filosofische analyse. Hij laat zien wat wij voor de dagelijkse praktijk van de vriendschap kunnen leren van grote denkers als Plato, Aristoteles, Cicero, Augustinus, Montaigne, Kant en Nietzsche.
'Van Tongeren denkt in dit boek na over denkers die nadenken over eerdere denkers. Dat klinkt als een hoofdpijnopwekkend Droste-effect, maar door de geraffineerde opbouw van het boek raak je als lezer nergens de draad kwijt.' ★★★★ – Trouw

Het Zakboekje van Epictetus bevat ‘wenken voor een juiste houding in uiteenlopende situaties’. Deze nog steeds onmisbare raad is opgetekend
door een van de leerlingen van deze stoïsche wijsgeer uit de eerste eeuw na Christus.
Het Zakboekje is onderdeel van de reeks Kleine Klassieken: een reeks met bekende en minder bekende teksten van de grootste denkers. De urgentie en universaliteit van deze teksten overstegen in alle gevallen de tijd waarin ze geschreven werden. Ook vandaag verdienen ze een publiek dat ze leest en herleest.

In Totalitarisme beschrijft Hannah Arendt de oorsprong en dynamiek van totalitaire systemen. Met het veranderende politieke landschap in de westerse wereld is dit boek, meer dan een historische analyse, een waarschuwing: Arendts beschrijving van de opkomst van dictators en de rol van de massa's is schrikbarend actueel. Na de verkiezing van Trump was het boek terug te vinden in internationale bestsellerslijsten.
‘Lees Hannah Arendt, juist nu.’ – Filosofie Magazine

Waarom zou je Machiavelli (1469-1527) lezen – de term ‘machiavellisme’ staat toch voor manipulatie, bedrog en machtshonger? Dat dacht Tinneke Beeckman ook. Maar dankzij Spinoza ontdekte ze een andere Machiavelli: een geniale politieke denker uit de renaissance en passionele liefhebber van vrijheid.
In dit uitdagende boek voert Beeckman de lezer niet alleen naar het hart van Machiavelli’s denken, ze laat ook zien dat Machiavelli’s werken een rijke schatkamer zijn vol wijze, scherpe en helder geformuleerde inzichten die van groot belang zijn voor burgers van nu.

Gert-Jan van der Heiden laat in dit boek zien wat er op het spel staat in de aloude metafysische vragen over ‘zijn’, ‘denken’ en ‘waarheid’, en hoe de posities die in de loop van de geschiedenis van de metafysica zijn ontwikkeld doorwerken in de hedendaagse pogingen de metafysica te transformeren.
In gesprek met de klassieke metafysica en de moderne metafysicakritiek laat Van der Heiden zien hoe een hedendaags perspectief op de verhouding van zijn, denken en waarheid eruit zou kunnen zien.

Krijgersfilosofen uit het oude Griekenland, Rome en Japan bereiden de weg voor een hedendaagse praktische levensfilosofie.
Filosoof Pablo M. Lamberti leidt de lezer langs de inzichten van krijgersfilosofen uit het oude Griekenland, Rome en Japan en geeft een aanzet tot een levensfilosofie voor de eenentwintigste eeuw. Vrijblijvende kennis of voorgekauwde richtlijnen hoef je daarbij niet te verwachten. Uiteindelijk is strijdvaardig leven geen kwestie van kennen, maar van kunnen. Socrates, Seneca en de samoerai bieden een beproefd kompas, maar je moet de weg zelf bewandelen.

De bevlogen middeleeuwse denker Ghazali is nog altijd een bron van inspiratie voor miljoenen moslims. Hij wordt gewaardeerd om de manier waarop hij filosofie, theologie en mystiek samenbrengt. Ook in de westerse literatuur duikt de naam van Ghazali geregeld op: bij filosofen als Bertrand Russell en Nicholas Taleb en in de boeken van Salman Rushdie en Dan Brown. In Verlost van onzin komt Ghazali zelf aan het woord. Deze toegankelijke vertaling van Ghazali’s autobiografie, voorzien van uitgebreide context en interpretatie, daagt de lezer uit om zelf te oordelen. Verlost van onzin biedt een fascinerende kennismaking met het islamitisch denken dat ontstond in de gouden eeuwen van de islam.
Orgineel: al‑Munqidh min al‑dalãl. Vertaling en inleiding: Cornelis van Lit en Gerko Tempelman.

Het eerste alomvattende werk in het Nederlandse taalgebied over de veranderende kijk op mens-dierrelaties. Onze kennis van dieren beperkte zich eeuwenlang tot de biologie: we beschreven het leven van diersoorten. Het dierlijke gedrag zagen we als het resultaat van instincten. Intelligentie bij dieren was inferieur, en zonder al te veel bewijs gingen we ervan uit dat ze geen emoties kennen. Onze relaties met dieren zijn eeuwenlang volstrekt hiërarchisch geweest: wij bepaalden wat we met ze deden. Dat was geen enkel probleem want ze zeiden niets terug, ze verzetten zich nauwelijks. Dier en mens is een inleiding in het snelgroeiende terrein van mens-dierstudies, waarin nieuwe inzichten vanuit diverse disciplines – filosofie, kunst, sociologie, recht, biologie en meer – bij elkaar komen. Door dit boek leer je met nieuwe ogen te kijken naar andere dieren – met de ogen van een dierenmens.