Longlist Straatpolitiek en Overspannen democratie genomineerd voor PrinsjesBoekenprijs 2018
_w630.jpg)
Een jury onder voorzitterschap van Jan Schinkelshoek, oud-lid van de Tweede Kamer, heeft een selectie uit de tientallen inzendingen gemaakt, en kwam tot een longlist van tien titels. “Voor deze longlist hebben we gezocht naar een goede, representatieve balans tussen boeken die reflecteren op recente, relevante politieke ontwikkelingen, biografieën en beschouwingen, zowel op lokaal als nationaal niveau”, aldus Jan Schinkelshoek, voorzitter van de jury.
Eind augustus zal de jury de drie genomineerde boeken bekendmaken. De winnaar van de PrinsjesBoekenprijs 2018 wordt bekendgemaakt tijdens de uitreiking op vrijdag 14 september in de Eerste Kamer. De PrinsjesBoekenprijs wordt dit jaar voor de zesde keer uitgereikt. De prijs is ingesteld om het belang van boeken over de nationale politiek te benadrukken en de kwaliteit ervan te helpen bevorderen. De PrinsjesBoekenprijs bestaat uit een oorkonde en een geldbedrag van 2.500 euro.
De jury van de Prinsjesboekenprijs bestaat uit Jan Schinkelshoek (directeur bij het communicatiebureau Schinkelshoek & Verhoog, voormalig Tweede Kamerlid voor het CDA, directeur communicatie Rabobank en hoofdredacteur Haagsche Courant), Monique Leyenaar (hoogleraar politicologie aan de Radboud Universiteit Nijmegen) en Toof Brader (redacteur bij NPO Politiek).
Straatpolitiek
Straatpolitiek laat het politieke engagement van jongeren zien, buiten het stemhokje en de politieke partijen om. Femke Kaulingfreks (1981) is politiek filosofe en antropologe. Voor haar proefschrift over ontregelende politiek deed zij uitgebreid veldonderzoek in sociaal achtergestelde wijken in Nederland en Frankrijk. Ze schreef artikelen voor onder meer De Correspondent en de Volkskrant.
'Een meeslepend narratief dat stapje voor stapje een alternatieve politieke verbeelding, een alternatieve utopie of Groot Verhaal schetst. Dat alles resulteerde in een zeer goed, relevant en overtuigend boek.' - De Reactor
Overspannen democratie
Iedereen wil meer democratie, betere democratie, echte democratie. In Overspannen democratie stelt Gijs van Oenen juist dat we al op het toppunt van democratie zitten en onderzoekt de uitdagingen waarvoor de democratie staat in de toekomst. Gijs van Oenen (1959) is universitair hoofddocent filosofie aan de Erasmus Universiteit.
‘Van Oenen prikkelt, schrijft helder en brengt de lezer op nieuwe ideeën.’ *** - Trouw
Longlist
Remieg Aerts – Thorbecke wil het
Joop v.d. Berg & Bert v.d. Braak – Zeventig jaar zoeken naar het compromis
Anet Bleich – De stille diplomaat
Wilco Boom – De neergang van de PvdA
Marcel ten Hooven – Ontmanteling van de democratie
Femke Kaulingfreks – Straatpolitiek
Floor Milikowski – Van wie is de stad?
Gijs van Oenen – Overspannen democratie
Wim Voermans & Geerten Waling – Gemeente in de genen