Collegedag Tweede Wereldoorlog, met onder andere Gerrit Valk

Kanteljaar 1943
Voor de Duitsers was 1943 het begin van het einde. De Slag bij Stalingrad maakte een eind aan Hitlers expansiedrift en ook uit Noord-Afrika moesten de nazi’s zich terugtrekken. Ondertussen nam in Nederland de invloed van de oorlog alleen maar toe: Kamp Vught werd in gebruik genomen, de Arbeitseinsatz begon en de April/mei-stakingen vonden plaats.
Gerrit Valk zal de dag starten met een inleidend college over de belangrijkste gebeurtenissen in dit jaar. Vervolgens zal Elias van der Plicht het dagelijks leven in dit jaar bespreken. Ad van Liempt zal vertellen over de intensivering van de Jodenvervoling en de gevolgen hiervan. Tot slot zal Bas Kromhout de rol van het Nederlandse verzet belichten.
Radio en oorlog
Radio speelde een belangrijke rol tijdens de oorlog. De Duitse bezetter meldde zich niet voor niets in de meidagen van 1940 in Hilversum om de radiostudio's over te nemen. Aanvankelijk konden de omroepen programma's blijven maken, maar gaandeweg kreeg de Duitse propaganda de overhand. Vanuit Londen bood Radio Oranje een tegenwicht voor het volk totdat in mei 1943 Nederlanders hun toestellen moesten inleveren. Het was niet zonder risico om een radio achter te houden en naar internationale zenders te luisteren.
Het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid in Hilversum, waar deze collegedag plaatsvindt, belicht de radio in de oorlog exclusief voor de bezoekers van deze dag aan de hand van uniek materiaal uit de collectie. Daarnaast worden de bezoekers natuurlijk in de gelegenheid gesteld de Beeld en Geluid Experience te bezoeken.
Waar en wanneer
Datum: 7 mei 2018
Tijd: 09:30-17:00
Locatie: Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid ,Media Parkboulevard 1, 1217 WE Hilversum
Kosten: Variërend van €49,- tot €94,-
Bezoek de website voor meer informatie en om kaarten te bestellen >>