Het DNA van Nederland

De Nederlandse identiteit
Cultuurwetenschapper Jan Renkema vroeg zich af wat er in het DNA van de Nederlander zit. Zou er iets in het karakter van Hollanders, Groningers en Brabanders zitten waardoor een klein land groot kan zijn? De antwoorden op deze vragen zijn te lezen in zijn boek Het DNA van Nederland. Hierin schetst Renkema aan de hand van zeven kenmerken en eigenschappen de Nederlandse identiteit, waarin hij ook de keerzijde van deze eigenschappen niet uit het oog verliest.
Het resultaat is een boek voor een ieder die denkt te weten waarom hij Nederlander is, ieder die zich wel eens ergert aan Nederlanders, ieder die graag in Nederland wil wonen, en voor ieder die zin heeft om het niet eens te zijn met de observatie van Renkema.
Relieken
Wie het DNA van Nederland in objecten wil aanschouwen kan vanaf 14 oktober 2017 terecht bij Museum Prinsenhof in Delft. Daar kan tot 18 februari 2018 een tentoonstelling worden bezocht waarin de 'nationale relieken' van de recente geschiedenis centraal staan. Deze vaderlandse relieken zijn objecten die bewaard of gekoesterd worden vanwege de connectie die het heeft met een belangrijk persoon in de geschiedenis.
De tentoonstelling vertelt niet alleen het verhaal van de personages en de objecten, maar ook waarom mensen het belangrijk vonden waarom deze bewaard bleven. Onderdelen van dit DNA van Nederland die te bezichtigen zijn in het museum zijn onder andere de kogelgaten in de muur van de 'Moordhal' die getuigen van de moord op Willem van Oranje, een boekenkist van Hugo de Groot maar ook recente voorwerpen zoals de handschoenen van astronaut André Kuipers.
Bezoek voor meer informatie de website van de tentoonstelling >>