Nieuw Vergeten slachtoffers

De Willem Arntsz Hoeve
Tijdens de Tweede Wereldoorlog stierven meer dan 1100 patiënten in de psychiatrische inrichting de Willem Arntsz Hoeve in Den Dolder. De ramp die zich in deze inrichting voltrok is tegenwoordig bijna vergeten. Toch worstelen veel nabestaanden nog steeds met vragen. Wat is er gebeurd met hun verwanten? Is er verband tussen het feit dat de inrichting werd geleid door nationaalsocialisten en de dood van hun dierbare?
Vergeten Slachtoffers laat zien hoe een Nederlandse psychiatrische inrichting zich door de Tweede Wereldoorlog worstelde. Daarmee is dit het eerste boek dat de aandacht vestigt op de torenhoge sterfte onder psychiatrisch patiënten in de Tweede Wereldoorlog. Een onderwerp dat nooit een plaats heeft gekregen in het collectieve geheugen van Nederland.
Een reconstructie van de oorlogsjaren
Aan de hand van de bestaande literatuur kon er geen duidelijk antwoord gegeven worden op de vragen over de psychiatrische instelling de Willem Arntsz Hoeve gedurende de oorlogsjaren. Op basis van archiefonderzoek, unieke egodocumenten en interviews met nabestaanden bieden Marco Gietema en Cecile aan de Stegge een rijk geïllustreerde reconstructie van de gebeurtenissen op de Hoeve tijdens de bezetting.
Op basis van deze reconstructie geven de auteurs niet alleen een verklaring voor de torenhoge sterfte onder de patiënten, maar ook een unieke inkijk in het reilen en zeilen van een Nederlandse psychiatrische inrichting die door de Tweede Wereldoorlog geheel ontwricht werd. Naast antwoorden op de vragen van onderzoekers, geven ze vooral ook antwoorden op de vragen van nabestaanden.
Boekpresentatie
Op vrijdag 3 februari wordt Vergeten Slachtoffers gepresenteerd tijdens een symposium. Tijdens dit symposium zal het eerste boek worden aangeboden aan Frank van Vree, directeur van het NIOD, Instituut voor Oorlogs-, Holocaust- en Genocidestudies. Dagvoorzitter prof. dr. Paul Schnabel (Universiteit Utrecht) zal in gesprek gaan met enkele nabestaanden.
Wilt u meer weten over de presentatie? Neem dan contact op met Wille Brusse via info@bua.nl