In het nieuws Gewone helden

In de media
De aflevering van Andere Tijden op 5 november 2016 gaat over de onbekende verzetshelden en hun internationale ontsnappingsroute die mensen hielpen van het naziregime te vluchten. In NRC (5 november 2016) is er een mooi interview te lezen met Willy Hijmans, een van de gewone helden uit het boek.
Syposium
Gewone helden wordt gepresenteerd tijdens een symposium met bijdragen van Hans Blom (voormalig directeur van het NIOD), Ad van Liempt (auteur, journalist en tv-programmamaker), Onno Sinke (historicus en beleidsadviseur ARQ Psychotrauma Expert Groep), Max van Weezel (politicoloog, journalist en radiomaker) en natuurlijk de auteur van Gewone helden Megan Koreman.
Het boek:
Over de oorlog en het verzet is veel geschreven, vaak over bekende verzetshelden en overlevenden van de Holocaust. Minder aandacht was er voor de vele anonieme mensen die op allerlei manieren vluchtelingen hielpen of in veiligheid brachten. Zo waren zo'n 340 mannen en vrouwen betrokken bij de ontsnappingslijn van het netwerk Dutch-Paris, opgezet door de Nederlander Jean Henri Weidner. Langs deze zorgvuldig geconstrueerde vluchtroute via België en Frankrijk naar Zwitserland en Spanje ontsnapten tussen 1942 en 1945 ruim 3000 mensen aan de nazi's. Dit boek geeft deze ‘gewone’ helden een naam en een gezicht.
De overgrote meerderheid van de bevolking van bezet West-Europa koos voor eigen veiligheid, voor overleving. De mensen van Dutch-Paris namen het risico om de onderduikers te helpen, met gevaar voor eigen leven. Koreman vertelt het verhaal van de wijze waarop deze ongewapende studenten, huisvrouwen, ambtenaren, zakenlieden, bankiers en predikanten zich samen tegen het naziregime stelden door de slachtoffers ervan te beschermen. Maar ook het verhaal van de prijs die deze helden in de martelkamers van de Gestapo en de concentratiekampen van de nazi’s voor dit verzet hebben meten betalen.