Zojuist verschenen Geschiedenis van het ministerie van Justitie, 1940-1945 door Marcel Verburg

De Tweede Wereldoorlog had voor het Ministerie van Justitie, net als voor de andere departementen, een onverwacht gevolg: opeens waren er twee. Behalve het oude departement, dat onder het wakend oog van de bezetter moest proberen zo goed en zo kwaad als dat ging te functioneren, kwam er ook een Ministerie van Justitie in Londen. Hier werd alles in gereedheid gebracht voor de terugkeer naar de democratie na de bevrijding. Marcel Verburg beschrijft de schizofrenie van het justitiële beleid in de oorlogsjaren, maar ook de idealen en angsten van hen die er werkten. Ook de Jodenvervolging en de rol van Justitie daarin komen aan bod.
Over de auteur
Justitiehistoricus Marcel Verburg (1953) schreef verschillende boeken over geschiedenis en staatsrecht. Dit boek is het derde deel van zijn serie Geschiedenis van het Ministerie van Justitie.
Boekpresentatie
Op 13 juni werd Geschiedenis van het Ministerie van Justitie, 1940-1945, een departement in oorlogstijd gepresenteerd in Den Haag. De minister van Veiligheid en Justitie, Ard van der Steur, ontving het eerste exemplaar uit handen van prof. Hans Blom (zie foto). Vervolgens overhandigde de minister zelf een exemplaar aan de heer Theo Wempe (93), de waarschijnlijk enige nog in leven zijnde oud-ambtenaar die tijdens de oorlog, werkzaam bij het departement van Justitie, documenten vervalste, onder andere ten behoeve van onderduikers.