1 juli 2016
Keti Koti Festival
Tijdens het Keti Koti Festival wordt jaarlijks op 1 juli in het Amsterdamse Oosterpark stilgestaan bij de afschaffing van de slavernij. Op deze dag is zowel ruimte voor de herdenking van het slavernijverleden als de viering van de afschaffing van de slavernij. Het festival staat ook symbool voor het leven in vrijheid in het algemeen.

Afschaffing van de slavernij
Op 1 juli 1863 werd de slavernij in de voormalige koloniën Suriname en de Nederlandse Antillen afgeschaft. Het Surinaamse begrip Keti Koti, dat 'Verbroken Ketenen' betekent, staat symbool voor de het einde van deze duistere periode uit de Nederlandse geschiedenis.
De afgelopen jaren hebben verschillende groepen en mensen zich op verschillende manieren bezig gehouden met de herdenking van de afschaffing van de slavernij. Deze inspanningen leidden tot de oprichting van het instituut NiNsee, het Nationaal Instituut Nederlands Slavernijverleden en Erfenis en de oprichting van verschillende herdenkingsmonumenten, zoals het Nationaal Monument Slavernijverleden in het Oosterpark.
Op 1 juli is het Oosterpark gevuld met podia, kraampjes met eten en andere waren, en verschillende tenten waar aandacht wordt gevraagd voor het slavernijverleden. Meer informatie over het Keti Koti Festival vindt u hier.